2013. augusztus 23., péntek

Suzuki óra

Egy modding kapcsán kaptam ezt a még a régi swiftekben használt órát, ami a belső világítás házába van beépítve Kroy384 cartárstól (rsk fórum).

Sok szót nem is fecsérelnék rá... jöjjenek a képek!













2013. augusztus 12., hétfő

A szent kvarcóra nyugdíjazása 2. fejezet

Egyszerűen bántja a szemem ha valami nem is hasonlít a gyárira... így tovább kutakodtam mivel lehetne a gyári órát kicsit okosítani. Másrészt az előző bejegyzésben beszerelt LCD-s infópanel nem minden szögből látható jól.

Az ebay-en találtam több féle 7 szegmenses kijelzős óra/hőmérő/voltmérő egységet, aránylag alacsony 2000 forint körüli áron. Ebből rendeltem próbaként egy darabot. A megadott méretek alapján ez épp kompatibilisnek ígérkezett az eredeti óra kijelző méretével.





És tényleg, szerencsém volt, épp passzol az eredeti kijelző helyére.





Működését tekintve semmi extra, két kis gomb van rajta. Az egyik az idő beállításához kell, ezt megnyomva tudjuk a másik gombbal beállítani az időt. A másik gombbal pedig alap állapotban az idő, hőmérséklet, feszültség kijelzését választhatjuk ki. Illetve van egy negyedig mód ahol felváltva lehet látni az imént említett 3 információt.
Alap esetben csak a belső hőmérsékletet lehet vele mérni, de a kis szenzort ki fogom forrasztani, csinálok neki egy kis vízhatlan tokot, forrasztok rá néhány méter vezetéket, és máris külső szenzorként folytatja majd az életét.

Alapvetően szinte semmit sem kell a gyári dobozon, előlapon alakítani, csak egy két fület kell megkurtítani, lereszelni. A gyári csatlakozóra kötöttem rá, így teljesen plug&play. Van benne egy kis akku, vagyis ha rá van adva a gyújtás akkor a kijelző működik, ha a gyújtás le van véve, akkor a kijelző ugyan nem működik, de az óra a háttérben "ketyeg" tovább, illetve a következő gyújtás ráadásakor újra a már előzőleg kiválasztott módban fog tovább működni.

Mivel a gyári órán 3 gomb van, ezért fogtam 3 a lenti képen látható gombot, és ezeket applikáltam bele az előlapba. Az igazat megvallva ezekkel a gombokkal marha nagy szerencsém volt, mert egyszerűen csak volt otthon egy korábbi projektem kapcsán. És most ehhez pont jó lett.







Ezekre a gombokra párhuzamosítottam le az elektronikán található eredeti két gombot. Gyakorlatilag az előlapba csak azért tettem 3 gombot, hogy ne egy nagy lyuk tátongjon ott. Így gyakorlatilag a 3-ból egy csak vakgomb. Szerintem így még mindig esztétikusabb...









Ha a hőmérséklet szenzor is ki lesz vezetve, akkor azt hiszem ez lesz a végleges megoldás. Majdnem olyan mint a gyári, de kicsit okosabb. A kijelző alig vesz fel 30mA-t, nappal és sötétben is jól látható, bármilyen szögből.

Szerintem éppen ez az arany középút a tudás és a kinézet rögös útján.