2013. szeptember 29., vasárnap

Gyertyacsere

A szervízkönyv szerint a gyertyákat 40 ezer km-enként kell cserélni. Nem egy nagy kunszt, kb 10 perc alatt megvan. Csak egy gyertyakulcs kell hozzá.

A könyv szerint NGK BPR6ES vagy Denso W20EPR-U típusú gyertya kell az 1.0 és az 1.3 motorokba.
Én eddig mindig NGK-t vettem bele, és most is ezt vettem.

Az egyetlen dolog amire oda kell figyelni, hogy helyes sorrendben dugjuk vissza a gyújtókábeleket. Egyszerűbb a dolgunk ha mindig csak azt az egy kábelt húzzuk le amelyik gyertyát épp cseréljük. Itt fontos megjegyezni, hogy ne a kábelnél fogva húzzuk le, hanem a pipát kell megfogni. Régi gyertya ki, új gyertya be. Ilyenkor érdemes szemrevételezni a régi gyertyát, aminek ideális esetben őzbarnának kell lennie.

Ha van nyomatékkulcsunk, akkor 25-30Nm-el kell a gyertyákat meghúzni.


Csörgés, zörgés... ami az ember idegeire megy

Már lassan egy hónapja annak, hogy feltűnt valami furcsa fémes csörgést hallok ha valami kátyúba hajtok. Mintha valami lemez mozognak ide-oda.

A hétvégén végre megtaláltam az okokat, mert rögtön kettő is volt. Az egyik a leömlőn található hővédő lemez. Ennek az alsó két csavar körüli része rohadt ki, így tudott zörgést produkálni. A megoldást egyszerű és nagyszerű. Fogtam és leszereltem az egészet a fenébe. Persze itt is az utolsó csavar volt ami nem adta magát, mert úgy bele van rohadva a leömlőbe. Így aztán bivaly erő, ökör ész alapon fogtam és letörtem a lemezt a helyéről.


Mivel az egyik csavar kiszedhetetlenül berohadt, és igazából nem is látom sok értelmét ennek a lemeznek, főleg, hogy légkondi nincs a kocsiban, így hővédő lemez nélkül marad a leömlő. Egy dologgal kevesebb ami zöröghet.Ekkor azt hittem a zaj forrása kiküszöbölve, és boldogan, immár szinte tökéletes csendben szelhetem tovább a kilómétereket, de nem így lett. Valami még mindig zörgött, igaz már csak akkor ha egy igazán nagy bukkanót sikerült érintenem.

Végül ez a bűnös is meglett. A légkürt kompresszora körül kirohadt a lemez, és kis kompresszor ütődött hozzá a lemezhez, ezzel kergetve továbbra is az őrületbe. A megoldás annyi lett, hogy a csavar illetve az anya alá raktam egy fakötésű alátétet, így most már tényleg csend honol.
2013. szeptember 27., péntek

Szent kvarcóra upgrade

Kaptam egyet azon ritka felső Suzuki kvarcórákból amik a belső világítás házában helyezkedtek el, hogy alakítsam át úgy, hogy befogadja azt az elektronikát amit már a normál 1 DIN-es órába is beépítettem.

A konkrét darab sajnos, vagy hála Istennek már nem működött, így szabadon szét lehetett berhelni... rosszabb már nem lesz alapon.

Nos a mechanikai kivitel végre elkészült, már csak a megfelelő színű kijelzőt kell megrendelni hozzá.

És most jöjjenek a képek.

Az eredeti kialakítás

Felragasztott sablonnal a kijelző kivágásának megnagyobbításához
Kivágás megnagyobbítva
Bent az új kijelző
A nyomógombokat meleg ragasztóval öntöttem ki, így vannak fixálva
A kész munka
A dobozában
Csak piros kijelző volt épp kéznél, de majd szép zöld lesz.