2011. augusztus 4., csütörtök

Az igazi....

Szóval megannyi autó virtuális és valós megtekintése után ráakadtam egy hirdetésre a hasznaltauto.hu-n, amin megakadt a szemem. Ugyanis ismerős volt a háttér. Az autó a képen egy Suzuki kereskedésben állt, egy olyan kereskedésben ahol én már korábban jártam, és ott nem nagyon volt Swift 5-600 ezer alatt.
Ez az autó pedig 400ezer volt. 98-as, 1.3-as 8 szelepes sedan. És ami meglepő volt, hogy magánkézből volt hirdetve.
Először arra gondoltam, hogy korábban abban a kereskedésben volt bizományba beadva, és nem vitte senki, ezért kivette az eladó, hogy saját maga értékesítse.
A valóság ettől sokkal meghökkentőbb volt, főleg annak tükrében, hogy 2010-et írtunk.
Szóval felhívtam a megadott telefonszámot, és körbekérdezgettem a dolgot, mennyit futott, hanyadik tulaj, milyen "extrák" járnak hozzá. Erre sorban felelt az eladó, nem keveredett ellentmondásba.
Végül rákérdeztem, hogy hogy is van ez a fénykép, korábban a kereskedésben volt. A válasz abszolut megdöbbentett. Nem, nem volt a kereskedésben, hanem egyszeűen az eladó keresett a neten egy képet, ami hasonlít az ő autójára, és azt tette be a hirdetésbe, arra hivatkozva, hogy nincs a családben digitális fényképezőgép... Ismétlem, 2010-ben járunk. Ettől kicsit gyanússá vált a dolog, vagyis, hogy az autó a képen nem az az autó, hanem csak olyan mint az.
Gyanús volt, gyanús volt, de valami belül azt súgta ez lesz az igazi, ezt nem szabad elszalasztani. Volt aki azt mondta hagyjam a fenébe, mert ez valami átverés, vagy csak potyára utazom ennyit - mivel az autó Sajóvelezden volt, én pedig ekkor már néhány éve Kecskeméten laktam - viszont volt olyan aki azt mondta ne habozzak, menjek mihamarabb megnézni, és megvenni, ha rendben van és tetszik.
Ekkor szerda volt, alig telt el pár nap azóta, hogy elszalasztottam a fehér GLX-et, szóval nem akartam sokat tökölni. Az egyik kollégámat sikerült rábeszélni, hogy fuvarozzon oda, és nézze meg velem az autót, illetve sikerült a főnökömtől is néhány nap szabit kibulizni az akcióhoz.
A kollégám aki a fuvart vállalta, elültette a bogarat a fülembe, hogy mi lesz ha mégse ok az autó és akkor potyára megyünk, potyára fizetem neki a benzint stb.... De bennem dolgozott az a gondolat, hogy ezt nem szabad elszalasztani... ezt meg kell venni.
Mivel igencsak pesszimista ember vagyok, és a pesszimizmusom még egy jó adag paranoiával is társult, ezért  felhívtam a sógoromat, aki szerencsi, hogy nagyon hálás lennék, ha még előttünk meg tudná nézni, és felhívna telefonon, hogy érdemes-e egyáltalán elindulni. Miután délelőtt megkaptam a megerősítést, hogy ez egy jó üzletnek ígérkezik, így délután 2-kor neki is vágtunk az útnak.
Előtte még felhívtam az eladót, hogy most indultunk Kecskemétről, és el ne adja senkinek, mert 99%, hogy megveszem. A fickó mondta, hogy ok semmi gond, félreteszi addig, de igyekezzünk, mert a folyamatos esőzések miatt a Sajó már kilépett a medréből és nem tudja, hogy mikor fogják lezárni a faluba vezető utat. Ha lezárják, akkor már csak Ózd felől tudunk bemenni, ami jó pár km kerülő lenne.

Megegyeztünk, hogy ha Miskolcra értünk, akkor felhívom, hogy informáljon milyen az árvízi helyzet. Minden ok volt, így az előzetesen megtervezett útvonalon haladtunk tovább.
 Oda is értünk a faluhoz vezető bekötő úthoz, le is tértünk a 26-osról... és mit ne mondjak a látvány megdöbbentő volt. A kis bekötő út 2 helyen is le volt szakadva és csak a fél útpálya volt járható, ezt követően még jópár vízátfolyásba, és beton útakadályba botlottunk. Végül beértünk a faluba.
A fickó már első blikkre és teljesen normális, tisztességes embernek nézett ki. Nem átbaszni akar, csak eladni az autóját, és venni végre a családnak egy újat...
Kollégám körbevizslatta az autót, próbakör miegymás, és valóban minden ok volt az autóval.
Mondtam a fickónak, hogy ok, megveszem... mennyi az annyi? Végül 380ezer lett a vége, és ebben benne volt egy garnitúra nyári gumi felnin, egy garnitúra téli gumi felnin, illetve egy tetőcsomagtartó.
Másnap még elvittük egy állapotfelmérésre, az egyetlen meglepetés az újrafényezett géptető, tető, és csomagtérfedél volt. De ez benne volt a szervízkönyvben is, illetve az állapotfelmérés során is azt állapították meg, hogy szakszerűen van megcsinálva.

Rákövetkező héten hétfőn nyélbe is ütöttük az üzletet, és átvehettem az autót.

Mit mondjak... izgalmas volt kb 10 év után újra vezetni... és akkor még előttem, volt az út nagyobb része, mert valahogy le is kellett hozni az autót Kecskemétre.

2011. július 31., vasárnap

A válogatás

Tavaly év elején merült fel bennem a gondolat, hogy elég már a tömegközlekedésből, az állandó átszállásokból, a késő vonatokból, a zsúfolt buszokból. Elhatároztam, hogy veszek egy autót.
Sok embert megkérdeztem, hogy mit ajánl, milyen autót érdemes venni. Elsősorban olcsó kellett, hogy legyen, megbízható, és kevesett fogyasszon. Nem kellett, hogy 100ezer lóerős legyen, benőtt már a fejem lágya, nem akarok száguldozni.
Minden megkérdezett a Suzukit mondta, megbízható, és olcsó.

Meg kellett húznom egy összeghatárt, hogy mennyit kívánok rászánni. A használtauto.hu böngészésekor körvonalazódott bennem, hogy kb 400ezer Ft körül vannak azok az autók amik leginkább megfelelnek a kívánalmaimnak.

Ezután jött a kuporgatás, igyekeztem minnél több pénzt félretenni, és közben bújtam a netet, nézegettem a hirdetéseket.
Aztán mikor már megvolt az összeg felkerekedtem, hogy megnézzem mi a kínálat a helyi kereskedésekben. Volt ami elég siralmas volt, de voltak egészen ígéretes darabok.

Igazán egy fehér 5 ajtós dobogtatta meg a szívemet, igaz majd 60ezerrel a lélektani határ fölött volt az ára. Akkor még nem tudtam milyen jó is a sedan :)

Egyik héten pénteken néztem körbe a kereskedéseket, akkor akadtam erra a gyöngyszemre is, de rákövetkező hétfőn már nem volt meg.... :(
Kicsit elkeseredtem, mert a többi megsem közelítette ár/érték arányban ezt az autót.

Aztán egy nap a hasznaltauto.hu-n ráakadtam a tökéletes autóra, de erről majd később, bővebben.
Posted by Picasa

A 150 ezredik kilóméter

Egy kép - csak úgy

Posted by Picasa

Aludj el szépen kis Balázs... avagy fektessük el a mutatót

Ami még ma pluszba bekerült a kocsiba az egy extra kapcsoló, amivel az üzemanyagszint jeladó vezetékét szakítom meg manuálisan. Sajnos anno a Suzuki mérnökei nem gondoltak a mi kis kelet-európai országunkra, ahol az utóbbi években egyesek önkiszolgáló benzinkútnak nézik a másik ember autóját, illetve annak tankját. Ugyanis a jó öreg Swiftben a gyújtás elvétele után ugyanúgy jelzi az üzemanyagszint mérő mennyi nafta van a tankban. Ezért iktattam be ezt az extra kapcsolót. Igazából bármilyen egyáramkörös kapcsoló megfelelő, de úgy gondoltam ez a típusú kapcsoló nem üt el annyira a beltértől, sőt gyakorlatilag ez egy gyári kapcsoló, mégha a sedanokat nem is szerelték vele gyárilag.

A művelet pofon egyszerű, a bal oldali küszöb mellett fut egy kábelköteg, ebben kell megkeresni egy sárga alapon vékony piros csíkkal ellátott vezetéket (ebből csak egy darab van, a piros alapon vékony sárga csíkkal ellátottból pedig kettő), szóval ezt a vezetéket kell megszakítani egy kapcsolóval, és akkor rögtön el is fekszik az üzemanyagszint jelző.

Szintén van itt egy rózsaszín vezeték is, ez az üzemanyag szivattyú vezetéke. Vagyis, ha ebbe bekötünk egy rejtett kapcsolót, akkor egy pofon egyszerű lopásgátlót kapunk.

Az üzemanyagszint jelző nullázásához csak annyi a teendőnk, hogy még mielőtt levennénk a gyújtást, szakítsuk meg a kapcsolóval az áramkört, ekkor néhány másodperc (30-60sec) alatt a mutató szépen elfekszik, ekkor. Ha levettük a gyújtást, akkor akár vissza is kapcsolhatjuk a kapcsolót, így mikor legközelebb ráadjuk a gyújtást, újra felkúszik a helyére az üzemanyagszint jelző.
Posted by Picasa

Gyújtáselosztó-fedél és rotor csereÜdv mindenkinek!

Ma délután sort kerítettem az új szerelő által ajánlott gyújtáselosztó-fedél, illetve rotor cserére is. Valóban ráfért már. A fedélben voltak apróbb hajszálrepedések.

Szombat délelőtt a boltokat jártam végig, alapból Denso-t szerettem volna, de nem lehetett sehol sem kapni Kecskeméten. Végül Jakoparts lett, mind a rotor, mind a fedél.
A Meteorban sikerült venni, a kettő együtt 1795 Ft volt. Elég jó minőségűnek tűnik. A próbakör már megvolt vele, semmi gubancot nem észleltem, szóval remélem beválik. A gyertyákat kb 2-3000km-el ezelőtt cseréltem NGK, illetve tavaly cseréltem a komplett kábelszettet is, az is NGK lett.

Viszont az egy vicc, hogy a Meteorban nem lehet kártyával fizetni... és a olaj is jó drága. Legalábbis a  Mobil Super 2000 10w40 6000 vagy 6500 Ft volt.


Posted by Picasa

2011. július 30., szombat

Csalódás a köbön - avagy hogyan kurvul el a szerelőÜdv mindenkinek!

Néhány napja már, talán egy hete is, hogy főtengely szimering cserén volt az autó. Sajnos a vezérlés oldali főtengely szimeringnél könnyezett kicsit az olaj, ami rácsöpögött a forgó alkatrészekre, ami aztán azt a minimális kis olajat is szétcsapta a kerékjáratban. Ezért úgy nézett ki, mintha legalábbis a fél liter olajat szétöntöztem volna. Mivel folyamatosan figyeltem a nívó pálcát, ezért tudtam, hogy csak minimális az olajfogyás.
Második alkalommal kellett már cserélni ezt a szimeringet, mivel első alkalommal gyári méretűt (32x47x6 mm) kapott, de mivel abban a pozícióban már volt egy kis bemaródás a főtengelyen, ezért a könnyezést 2-300km-el a csere után újra előjött. Ekkor mások tanácsára egy kicsit szélesebb szimeringet vettem, vagyis 32x47x8-ast, így a szimering "szoknyája" egy kicsit odébb esett, ezzel úgy néz ki meg is szüntetve az addigi kellemetlen olajszivárgást.

DE!

Innen kezdődött a kálvária. Miután a második szimeringcserén is túl volt a kocsi, akkor kezdtem el furcsa tünetekre figyelmes lenni. Első körben a frissen beszerelt töltésmérő műszer ( http://www.dealextreme.com/p/3-8-lcd-digital-clock-with-in-outside-thermometer-voltage-measuring-bar-for-vehicles-35152 ) jelzett igen fura dolgokat. Alapjáraton a töltésem alig volt 12 V, sőt néha még 12 V sem volt...
Aztán egyik este hazafelé menet furcsa fémes ciripelésre lettem figyelmes. Csak akkor jött elő ha sebességben volt az autó és adtam neki egy kis gázt. Üresben hiába forgattam, akkor nem ciripelt.
A szerelőt hiába próbáltam elérni, nem sikerült.
A ciripelés után már jobban figyeltem a motorra, ekkor tűnt fel, hogy egyenetlen az alapjárat. Néha mintha ki-ki hagyna. Ekkor akiket csak kérdeztem a dologról szinte mindenki kivétel nélkül azt mondta, hogy félre lett rakva a vezérlés.
Mindenki ezt mondta kivéve a szerelőmet, akit végül nagy nehezen sikerült elérnem.
Mondtam neki, hogy egyenetlen az alapjárat, meg valami fémes ciripelést hallok, ha sebességben gázt adok. Erre a válasz: "Biztos a gyújtás, nem a vezérlés... majd hívjál ha nem lesz jobb".

Na ekkor már gondoltam, hogy tutira a vezérlés lesz.
Azért megnézettem a töltésemet, meg az aksimat is egy autóvillamossági szerelővel. Szerencsére ezek rendben voltak. Az autóvillamosságis sráctól kaptam egy másik telefonszámot, egy másik szerelőét.
Tegnap elvittem. A fent leírtak elmondása alapján, mivel, hogy ezeket a tüneteket nem rögtön kezdtem el észlelni, először ő is a gyújtáselosztóra tippelt. Le is vette a fedelet, és abban voltam is apróbb hajszálrepedések, illetve a rotor is eléggé oxidálódott volt. Ezeket megpucolta, és mondta, hogy érdemes lenne egy újat beszerezni mindkettőből.
Én azért kicsit erősködtem, hogy csak nézzük meg azt az átkozott vezérlést, ha már itt vagyok. Nem kellett sokat győzködni, leszedte a vezérlést. Közben kiderült, hogy a vezérlés burkolatából hiányzik pár csavar. Majd mikor láthatóvá vált a vezérműszíj, akkor vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy mi is okozta az eddigi tüneteket.... egy foggal félre volt téve a vezérlés, illetve a feszítőgörgő spanolórugója ki volt akadva, és az volt ami a ciripelő hangot adta....Hab a tortán, hogy a szerelő szerint az a rugó ami benne volt nem is a Suzukiba való. Itthon aztán az EPC-ben megnéztem, hogy hogy is nézne ki kb az a rugó, és rajz alapján ez ami bele volt kókányolva valóban nagyobb, sőt az eredeti felállásban ott nem csak egy rugóm lenne, hanem plusz még egy alkatrész. 
Posted by Picasa

2011. június 1., szerda

Miért is csináltam ezt a blogot?!

Üdv Mindenkinek!

Életem első blogja, életem első autójáról. 
Hogy miért is hoztam létre? Mert szeretném leírni tapasztalataimat, élményeimet első autómmal kapcsolatban.
Igyekszem majd a kezdetektől dokumentálni részletesen, a megvásárlástól a javításokig mindent.

üdv

kredeb