2011. július 31., vasárnap

Aludj el szépen kis Balázs... avagy fektessük el a mutatót

Ami még ma pluszba bekerült a kocsiba az egy extra kapcsoló, amivel az üzemanyagszint jeladó vezetékét szakítom meg manuálisan. Sajnos anno a Suzuki mérnökei nem gondoltak a mi kis kelet-európai országunkra, ahol az utóbbi években egyesek önkiszolgáló benzinkútnak nézik a másik ember autóját, illetve annak tankját. Ugyanis a jó öreg Swiftben a gyújtás elvétele után ugyanúgy jelzi az üzemanyagszint mérő mennyi nafta van a tankban. Ezért iktattam be ezt az extra kapcsolót. Igazából bármilyen egyáramkörös kapcsoló megfelelő, de úgy gondoltam ez a típusú kapcsoló nem üt el annyira a beltértől, sőt gyakorlatilag ez egy gyári kapcsoló, mégha a sedanokat nem is szerelték vele gyárilag.

A művelet pofon egyszerű, a bal oldali küszöb mellett fut egy kábelköteg, ebben kell megkeresni egy sárga alapon vékony piros csíkkal ellátott vezetéket (ebből csak egy darab van, a piros alapon vékony sárga csíkkal ellátottból pedig kettő), szóval ezt a vezetéket kell megszakítani egy kapcsolóval, és akkor rögtön el is fekszik az üzemanyagszint jelző.

Szintén van itt egy rózsaszín vezeték is, ez az üzemanyag szivattyú vezetéke. Vagyis, ha ebbe bekötünk egy rejtett kapcsolót, akkor egy pofon egyszerű lopásgátlót kapunk.

Az üzemanyagszint jelző nullázásához csak annyi a teendőnk, hogy még mielőtt levennénk a gyújtást, szakítsuk meg a kapcsolóval az áramkört, ekkor néhány másodperc (30-60sec) alatt a mutató szépen elfekszik, ekkor. Ha levettük a gyújtást, akkor akár vissza is kapcsolhatjuk a kapcsolót, így mikor legközelebb ráadjuk a gyújtást, újra felkúszik a helyére az üzemanyagszint jelző.
Posted by Picasa

7 megjegyzés:

  1. Szia! kiprobáltam a benzin mutató lefektetését. elcsiptem a bal első ajto küszöbnéla vezetéket, gyujtás rá semi nemtörtént. hátsó üllés alatt szét huztam a csatlakozot ami a tankhoz megy(ott is a sárga piros vékony csikkal)gyujtás rá és szépen megy lefele a mutató. tudnál segiteni mit csináltam nem jol?
    elöre is kösz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Így látatlanban csak azt tudom mondani, hogy rossz vezetéket vágtál el. A sárga alapon vékony piros csíkkal ellátott vezetéket kell egy kapcsolóval megszakítani.

      Üdv

      I.

      Törlés
    2. üdv!
      azt vágtam! ugyan az megy hátra a tank hoz. csatinál még volt valami rózsa szinü meg fekete azt hiszem! ahogy olvastam a leirásod gondolom a rozsa a szivattyúé a fekete meg a táp, de nem tom pontosan

      Törlés
    3. Hello!

      Sajnálom, de látatlanban továbbra is csak annyit tudok mondani, hogy nem ugyanaz a vezeték lett elvágva. Ugyanabban a kötegben van piros alapon sárga csíkos is, lehet, hogy azzal lett összekeverve.

      Üdv
      I.

      Törlés
  2. Tegnap ezt is megcsináltam......
    Bal küszöb alatt kábelköteg szétszed..... NEKEM 2db Sárga alapon piros vezeték volt/van.
    Ment egy ecc-pecc-kimehetsz....és vágtam. A jót sikerült elvágnom:-)))

    VálaszTörlés
  3. Tegnap csináltam egy 1.0-ás 3 ajtósat......ott is 2 vezeték van. Sajnos elsőre nem a jót vágtam el....a másik volt a nyerő. Nem lehet hogy csak a Te félédnél van 1 vezeték??? (Sedan), mert a 3 ajtósnál nekem is, és bencének is 2db vezeték volt: https://lh5.googleusercontent.com/-85acMCkQJQM/VBxFEOqh5DI/AAAAAAAAERo/19z5hc--niQ/w383-h510-no/IMG_20140919_151352.jpg

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Nemrég gazdája lettem hogy Suzuki baleno 1999 1.3 nak!
    Csak egy rövid kérdésem lenne!
    Gyújtás levétele után benzinmutató nem fekszik le.(remélhetőleg az aktuális üzemanyag szintnél áll meg a mutató)
    Ez most gyárilag ilyen vagy meghibásodás okozza?

    VálaszTörlés