2014. június 23., hétfő

Elektromos csomagtérnyitás 2.

Az egyik korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogyan csináltam meg az elektromosan nyitható csomagtérajtót.
Most annyival egészítettem ezt ki, hogy belülről is gombnyomással nyitható a csomagtér fedél. Ehhez nem kellett mást tennem, mint egy nyomógombon keresztül testet adni a relének, ami a motort vezérli.

Szükség volt némi vezetékre és egy nyomógombra. A vezeték nem gond. De honnan, milyen nyomógombot, de legfőképp hová legyen az a nyomógomb elhelyezve?
Ekkor jutott eszembe, hogy anno a szent kvarcóra upgradelésekor a középső nyomógomb üres maradt, ez most tökéletes lesz erre a célra. 



Sokáig gondolkodtam, hogy rákössem-e, mert mi van ha véletlen megnyomom, stb. Egyrészt eddig sem nyomkodtam véletlenül azokat a gombokat, másrészt ha megnyomom sem fog semmi történni, csak kinyílik a csomagtér, de attól még a fedél nem nyílik fel. Maximum félre kell állnom és le kell zárnom. Na puff.... De viszont cserébe, nem kell matatnom, könnyen elérem ha kell, jól látható helyen van, mégsincs nagyon szem előtt.

Ehhez más nem kellett, csak a relé - lábára ráforrasztottam egy vezetéket, amivel összekötöttem a gomb egyik pólusával. Majd a másik pólusra szintén forrasztottam egy vezetéket, a vezeték másik végére pedig egy sajtolható 6mm átmérőjű szemes sarut tettem. Ezt pedig az A oszlop tövében lévő testelési pontra kötöttem rá. Így a gomb megnyomásával testet kap a relé (aminek a másik pólusa természetesen egy biztosítékon keresztül fix +12-t kap). Így a relé behúz, és működteti a motort, ami oldja a csomagtérzárat. Természetesen a gombot elég csak egy pillanatra megnyomni, illetve nem érdemes másodpercekig tenyerelni rajta, nehogy leégjen a motor. Lehetne valami impulzus áramkört építeni, de az egész nem ér annyit. Egy motor 800 Ft, még ha valami szerencsétlenség folytán le is égetném akkor sem kerül sokba a cseréje. Tény, hogy ha impulzussal vezérelném (hasonlóan a riasztóhoz), akkor az sokkal elegánsabb megoldás lenne.
 

2 megjegyzés:

  1. HALI 25Nm az alap, vagy ez egy szokványos? Lent voltam apósnál és adott egy rakás (kis börönd régi holmit. Volt benne egy ilyen motor is, de az csak 20Nm-es. Valamit nekem is ki kellene ötölni, mert a hátsó zárat nem szeretem használni, mert csak 1 kulcsom van, és már az is hajlik.....nem kéne eltörni:-)) Szóval? Szerinted a 20-as is jó lenne, vagy 25 minimum?

    VálaszTörlés