2014. június 8., vasárnap

Tolatókamera és kijelző beszerelése

Egy újabb régóta húzódó projektemet sikerült végre befejeznem. Még kb. 3 éve szereztem be egy tolatókamerát, illetve egy kis lcd kijelzőt. A legnagyobb gondot a kijelző elhelyezése okozza. Egyrészt olyan helyen kell lennie, ami tolatáskor is jól látható, nem kell különösebben elfordítani hozzá a tekintetemet, másrészt ne legyen feltűnő helyen. Akkor még az volt a terv, hogy a napellenzőbe faragom be, és tolatáskor lehajtom a napellenzőt, így válik a monitor láthatóvá. Aztán ez a terv valahogy elsikkadt.
Aztán néhány hete nézelődtem az ebay-en, és akkor találtam most már egészen elfogadható áron olyan monitorokat, amik a belső visszapillantó tükörbe vannak beépítve. Meg is rendeltem egyet, kb. 4500 forintba került. 3 csatlakozója van. Az egyik a táp. A másik kettő pedig két darab videó bemenet.





Ez egyrészt olyan helyen van, ahová egyébként is odafordítom a tekintetemet ha tolatok, másrészt annyira nincs szem előtt sem.
Kamerákból is kismillió félét lehet találni 2-3 ezer forinttól. Vannak az egyszerű ún. befúrósak, illetve az egyéb módon felcsavarozhatóak. Valamint vannak a rendszámtáblatartóba integráltak. A legdiszkrétebb a befúrós, de nekem sajnos útban lenne a vonóhorog. Így aztán az alábbi modell mellett döntöttem.




Semmi extra, egy kis színes kamera infra ledekkel. Van egy videó kimenete, illetve egy táp bemenet.

Első körben még az autón kívül kipróbáltam, hogy hogyan is működik.


A kijelző amint videó jelet kap, automatikusan bekapcsol. Miután megbizonyosodtam róla, hogy mind a kijelző, mind a kamera megfelelően működik a parkoló felé vettem az irányt. Ahol is ideiglenesen felszereltem a kamerát és a kijelzőt is, majd a kábeleket ott vezettem el ahol majdan lesznek, vagyis a bal oldali küszöbnél. Ezt csak azért tettem meg, hogy nem-e szed össze valami zajt a videó, vagy a táp kábeleken keresztül, ami esetleg használhatatlanná tenné a kamerát. Szerencsére nem volt ilyen probléma. Így aztán eljött az idő a végleges beszerelésre.
A kijelzőnek a szivargyújtótól vittem tápot, természetesen egy külön biztosítékon keresztül. A vezetéket a műszerfal alatt vezettem el, majd az A oszlop műanyag burkolata alatt, illetve a tetőkárpit alatt vezettem el, egészen a tükörig. A videó jel kábelét szintén itt vezettem el annyi különbséggel, hogy az A oszlop tövétől már a küszöbnél vezettem tovább hátra egészen a csomagtartóig.

A neheze innen jött. Mivel a befúrható kamerának a vonóhorog útban lett volna, így a felcsavarozható kamera mellett döntöttem, amit viszont csak a csomagtér ajtóra tudtam felszerelni. Itt jött a bökkenő... hol vigyem be a vezetéket? Az ajtót nem akartam szétfurkálni, így aztán arra a következtetésre jutottam, hogy a rendszámtábla világítás lámpájánál kell valahogy bevinnem a vezetéket. Lekaptam a kis lámpát, és ekkor láttam, hogy a búra mellet van annyi hely, hogy a vezetéket bevezessem.


Ehhez aztán készítettem 3 mm vastag alu lemezből egy kis távtartón, amin kivágtam a vezeték helyét.



Az alu lemezre aztán ragasztottam egy réteg szigetelőanyagot, így aztán újra vízhatlan módon vissza lehetett szerelni a lámpával együtt.
A kamerát pedig két csavarral, illetve egy kis tartókonzollal szereltem fel.



A kamerának tápot a tolató lámpáról vittem, természetesen itt is egy biztosítékon keresztül. A videó jel kábelt pedig hozzá bandázsoltam a gyári kábelköteghez ami a csomagtér fedélhez megy. Kíváncsi leszek, hogy a kábel meddig fogja bírni a napi 5-6 csomagtérfedél nyitást. Ha el is törik akkor majd a mozgó szakaszt kicserélem, illetve csatlakozóval látom el, hogy a későbbiekben egyszerűbb legyen a csere.



5 megjegyzés:

  1. Ötletes és bagóért!! gratula! Bár lakótelepen nem adnék sok időt a kameráért. Ha másért nem, akkor letörik. Én a rendszámtábla alá építettem volna be, így ok, hogy kell egy lyuk, de még mindig "esztétikus", és bármikor javítható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendszámtábla alá? Vázolnád kicsit bővebben, hogy hogyan gondoltad?

      Törlés
  2. A rendszámtábla alatt van az a csíkos takarólemez. Legalábbis úgy látom, hogy az is cserélhető. Én valahogy abba építeném bele, vagyis az objektívnek kellene egy kis kör fúrat (mint ahogy a tolatás érzékelőket építetted a lökösbe). Így a kamera eleve ténylegesen vízmentes helyen lenne, és nem félnék, hogy egy ökörbarom odamegy és simán csak lerúgja, lefeszíti. Valamit biztos ki tudsz találni csinosításból, ha netán éjszakai fontos a kamera - és ugye az infra Ledek is dobjanak valamit. (nekem is van egy "fedélzeti kamerám" (az a 30 dolláros), még a motorozáshoz vettem és a bukóra van feltéve) ott az infrás rész csak vak sötétben jó. Mikor van egy kis fény már elég rossz minden. Totál jó dolog, nagyon frankón megcsináltad - és még meg is kérnélek, hogy szerez nekem is egy szettet, mert se német tudásom, se ebay tapasztalatom nincs, de jól jönne, mert bár levezetem már pár km-ert, de egyszerűen nem érzem a kocsi végét. Ma is rátolattam egy kocsira, mikor kiszálltam vettem észre, hogy még egy motor is befért volna közénk...... (ez amúgy megoldható lenne? Segítenél benne?? Ha igen írj rám a blue@akmt.hu címen és megbeszélhetnénk.) - csak Én biztos nem hagynám magam a véletlenre. Bár ugye nem tudom milyen környéken laksz. De itt biztos nem maradna a kocsin még egy hétig se - max ha ÁLLANDÓAN tolatva állnék be a parkolóba, így kiiktatva, hogy látszódjon. De ha már erre kell figyelni állandóan??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a csíkos takarólemez amire te gondolsz az a hátsó prizma része, vagyis ha azon elkúrnék valamit, akkor csak egyben az egészet tudom cserélni... és ott kezdődik, hogy 10ezer forint. Plusz mögötte ki kellene fúrnom a csomagtérajtót is, amire megint csak nem vagyok hajlandó. Ha valaki ellopja akkor majd veszek másikat. De ha valaki el akarja lopni, akkor így is úgy is ellopja, vagy ha rongálni akar akkor úgyis megteszi. Ennyi erőből a külső tükröket is bármikor bárki letörheti brahiból, stb. Sajnos ez ellen nincs orvosság.
      Ha neked úgy megfelel, hogy átutalod előre a vételárat és tudomásul veszed, hogy a cucc eltűnhet, eltörhet, stb... akkor megrendelem. De semmilyen felelősséget nem vállalok ha nem érkezik meg, vagy ha rossz az áru. Sajnos ez a rizikó benne van a pakliban. Buktam már el 10 ezer forintos kamerát, mert a kamera rossz volt, az eladó kérte, hogy küldjem vissza. Én hülye mód visszaküldtem, és buktam a kamerát, az árát, meg még a a postaktg.-et is. És mivel kicsúsztam az időből, mert jóhiszemű voltam így a paypal sem térítette vissza a pénzt. Nem azt mondom, hogy ez mindig így van, de ilyen is lehet, és semmi kedvem újra kifizetni a tanulópénzt. Remélem ezt megérted.
      Szóval ha ezeket a feltételeket elfogadod, akkor szívesen segítek. De nem olyan nagy kaland a paypal meg az ebay. Ha tudsz angolul alap szinten akkor menni fog. Regelsz az ebay-en, a paypalon, és ennyi.

      Törlés
  3. JAAA:-)) No ugye a kocsidat nem ismerem, nem tudom mi -micsoda és eleve mennyibe kerül. Nekem csak a kép van, amin egy műanyag lapnak tünik (ez: http://kepfeltoltes.hu/140707/er_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
    S mivel a jobb oldalában van eleve valami (gondolom kulcslyuk) így gondoltam ez lehet egy megoldás, hiszen az objektív része nem sokkal nagyobb. A segítséget köszi.....igazad van, van benne rizikó. Majd még agyalok rajta, úgy se a jövő hétre akartam.

    VálaszTörlés