2012. november 16., péntek

Tankajtó zárjavítás

Az egyik kollégám a minap megkérdezte, hogy van-e valami ötletem mit lehetne kezdeni a tankajtó zárjával, mert az utóbbi időben tankoláskor már csak hosszú szenvedés árán tudja kinyitni az ajtót. Először azt hittem biztos csak el van koszolódva, és majd egy kis féktiszító és némi WD40 vagy műszerolaj majd megoldja a problémáját.

Kiszedtük a zárat az ajtóból, amit mindössze csak egy U alakú rugós lap tart a helyén. Valóban jó koszos volt, egy régi fogkefével és féktisztítóval alaposan megpucoltam, de a kulcsot beletéve ekkor sem lett jobb a helyzet. A kulcs már alaposan el volt kopva, és állítólag a másik kulcs még kopottabb, és a kulcs cseréje sem oldaná meg a dolgot.

A zárat alaposan szemügyre véve látszott, hogy a kulcs az intenzívebb használat miatt sokkal gyorsabban kopott, mint a tankajtó zárja, ezért amikor a kulcsot a zárba tettük a zár lamellái nem csúsztak vissza a helyükre.

Szét kellett hát szedni a zárat. Először is a retesz kart kell leszedni a zárbetét végéről. Ezt egy egyszerű seeger gyűrű fogja. Ezután a zár belsejét előre lehetne kitolni, ezt akadályozza, hogy a zár elülső felén található krómozott sapka rá van sajtolva a betétre. Ezt a peremet kellett valahogy kihajtogatni. Ehhez a legjobb eszköz egy kis oldalcsípőfogó volt. 



Apránként, óvatosan kihajtogattam ezt a peremet, majd a betét végén lévő rugóztatott lapot a henger belseje felé tolva a zár belső részét óvatosan előre kitoltam. Lassan óvatosan kell csinálni, nehogy a lamellák kipattanjanak a helyükről.











5 db lamella van, ezeket kell végigvizslatni, illetve a problémás lamellákat felső részét meg kell reszelni. Ez a része kicsit macerás, mert egyesével kell megvizsgálni melyik nem süllyed el a kulcs behelyezésekor. Amelyik a kulcs behelyezése után is kiáll a henger síkjából azt kell kivenni, és megreszelni. Célszerű apránként reszelgetni, és próbálgatni. Ha zár már könnyedén elfordul, akkor összeszerelhetjük a zárat.

Ezután a króm sapka peremét kell visszahajtogatni a zár peremére, ezt egy nagyobb csavarhúzóval nyomkodtam vissza. Nem túl esztétikus, de a zárbetét visszaszerelésekor ez egyáltalán nem látszik.






Kulcs bent

Kulcs kint






Sajnos az "előtte" állapotról nem készítettem videót, de valóban nagyon ramaty volt, kb 2-3 percet el kellett vele pöcsölni mire ki lehetett nyitni.
Az összeszerelést követően még kapott egy kevés műszerolajat, majd visszaraktuk a helyére. Tökéletes lett.

2 megjegyzés:

  1. Ugyanez a rendszerű zár van a zárható kesztyűtartóban is. Mivel utólag raktam be zárható kesztyűtartó ajtót az enyémbe, a lamellák felcserélésével tudtam ráhangolni a saját kulcsomra.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Nagyon hasznos volt és sikerült is megcsinálni.

    VálaszTörlés