2014. január 16., csütörtök

Fényszórók és egyéb műanyag lámpabúrák polírozása

Az regiswift.hu egyik fórumozója keresett meg egy hozzászólásom kapcsán, hogy hogyan kell, illetve én hogyan políroztam fel a műanyag burás fényszórómat.
A 96 előtti swfitek fényszórója még üveg, ami kevésbé hajlamos a bemattulásra, besárgulásra. De sajnos a 96 utániaknál ez már igencsak gyakran előforduló dolog.

Hozzávalók:
   - polírpapírok (360; 600; 1000, 2000 finomságúak)
   - Prevent polírpaszta
   - rongykorong (fúrógépbe fogható)

Rongykorong

Polírpaszta

Első körben kiszereltem a fényszórókat, egy csavar fogja felül a zárhídon, egy anya belül a motortér felől, illetve 2 anya kívül -az index búra,és a sárvédő elem mögött-, amikhez legkényelmesebben úgy lehet hozzáférni, ha kivesszük a kerékjáratból a dobbetétet. Ha nem akarjuk kiszedni a fényszórót, akkor maszkoló szalaggal érdemes körbe kimaszkolni a kasztni azon részeit amit nem akarunk bántani, lökhárító, stb. Számomra kényelmesebb volt a kiszerelt fényszórókon dolgozni.

Először alaposan mossuk le a búrát, majd szárítsuk meg. Ezt követően a durvább mélyebb karcolásokat kell eltüntetni a 360-as polírpapírral. Ha ezzel megvagyunk akkor egyre finomabb és finomabb papírokkal csiszoljuk fel a felületet. Nem kell megijedni. Először borzasztóan opálos lesz a búra. Az 1000-es és a 2000-es papíroknál előbb szárazon, majd vizesen csiszoljuk fel a felületet. Vagyis előbb szárazon 1000-essel, majd nedvesen 1000-essel, majd végül szárazon 2000-essel, majd nedvesen 2000-essel.

Ezután lép színre a rongykorong és a Prevent polírpaszta. Kézzel is fel lehet polírozni, de úgy lényegesen tovább tart mint a fúrógépbe fogott rongykoronggal. A fúrógépnél viszont ügyelni kell arra, hogy lehetőleg alacsony fordulaton dolgozzunk, és ne nyomjuk rá a felületre, mert úgy megég, illetve belekap a műanyagba, és akkor kezdhetjük elölről az egészet. Finoman, érzéssel kell csinálni.
A youtube-on több videót is lehet találni a témával kapcsolatban. Van amelyikben fogkrémmel políroznak, több helyen láttam, hogy Colgate fogkrémet használnak.

Arra felhívnám a figyelmet, hogy ehhez nem árt némi türelem, és kézügyesség. Néhány órába beletelik, mire érdemi eredményt érünk el. Természetesen ugyanezzel a módszerrel az összes többi műanyagburás lámpatestet fel lehet polírozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése