2014. január 20., hétfő

SÜN, SÜN, SÜN!!!

" Tisztelt urak!
Tegnap közúti ellenőrzést kaptam.A hatóság szerint a kadmiumsárga fényszóró izzó szabálytalan,kaptam érte egy figyelmeztetést.Nem volt idő a diskurálásra dolgozni menetm.Mit takar a figyelmeztetés?Jegyzik valahol?Járt már így valaki?Ma utánaolvastam szerintem szabályosak az első izzóim.(Tungsragold izzók,)Ráadásul már második télen bizonyítanak sokkal jobbak mint a fehér fényű izzók.
"

Ez a hozzászólás jelent még néhány napja a régi swift fórum Világítástechnika topikjában. A cartárs engem is megkeresett privátban, mert emlékezett rá, hogy nekem nemhogy sárga izzók vannak a kocsimban, hanem egyenesen sárgára vannak lefóliázva a fényszóróim, illetve a ködlámpáim. Az után érdeklődött nem vegzáltak-e még emiatt a sünök, akarom mondani a rendőrök.

Nos, nekem még nem volt a sárga fényszóró miatt problémám, de persze ami késik nem múlik. Mert ebben az országban akkor és amiatt büntet vagy figyelmeztet a rendőr amiért csak akar. Nem árt tehát felkészülni abból mit szabad és mit nem. Ez kérem Banánisztán, ahol a sündőrség basztat és szopat.

Ami a hatályos Köhém rendeletet illeti:

" Tompított fényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
43. § (1) Tompított fényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és - a 118. §-ban említett kerti traktor kivételével - minden lassú járművet fel kell szerelni.
A járműre felszerelendő tompított fényszórók száma:
a) gépkocsi, mezőgazdasági vontató, motoros tricikli és lassú jármű esetében
2 db,

b) oldalkocsi nélküli, illetőleg oldalkocsis motorkerékpár esetében
1 db,

c) 1,30 méternél nem szélesebb motoros tricikli és lassú jármű esetében elegendő
1 db.

(2)128 A tompított fényszórónak aszimmetrikus kivitelűnek kell lennie, a motorkerékpár tompított fényszórója azonban szimmetrikus kivitelű is lehet.
(3) A tompított fényszórónak - anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná - az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter - mezőgazdasági vontató és lassú jármű előtt legalább 30 méter távolságon meg kell világítania. A megvilágítás a tompított fényszóró középpontján átmenő vízszintes síkban és e felett a járműtől 25 méter távolságban
a) aszimmetrikus tompított fényszóró esetében
0,7 luxnál,

b) szimmetrikus tompított fényszóró esetében
1 luxnál

több nem lehet. A tompított fényszóró csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga fényt bocsáthat ki.




Távolsági fényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
41. § (1) Távolsági fényszóróval minden gépjárművet fel kell szerelni. A járműre felszerelendő távolsági fényszórók száma:
a) a gépkocsi esetében 2 vagy 4 db,

b) oldalkocsi nélküli, illetőleg oldalkocsis motorkerékpár esetében
1 db,

c) motoros tricikli esetében 2 vagy 4 db,

- ha 1,30 méternél nem szélesebb elegendő
1 db.

(2) A motoros triciklire a távolsági fényszórót legkésőbb 1992. évi július hó 31. napjáig kell felszerelni.
(3) Távolsági fényszóróval fel szabad szerelni a mezőgazdasági vontatót és a lassú járművet is. A járműre felszerelhető távolsági fényszórók száma:
a) mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében
2 db,

b) 1,30 méternél nem szélesebb lassú jármű esetében elegendő
1 db.

(4) A távolsági fényszórónak az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 100 méter távolságon meg kell világítania úgy, hogy e távolságban a megvilágítás a távolsági fényszóró középpontjának magasságában 1 luxnál kevesebb nem lehet. A távolsági fényszóró csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga fényt bocsáthat ki. "



Nyilván mindenki tudna még egy két hasonló történetet a sündőrséggel kapcsolatban. 
Adott esetben érdemes lehet egy nyomtatott példányt tartani a fent nevezett köhém rendeletből. Bár ha egy-két "túlképzett" sün orra előtt elkezdjük lobogtatni, hogy márpedig baromságot beszél, és akkor is nekünk van igazunk akkor lehet, hogy épp az ellenkezőjét érjük el annak amit szeretnénk... vagyis még kekeckedőbb lesz. Szóval ésszel. A sün egy igen érzékeny lény. Nem tudni melyik példányból mit vált ki a viselkedésünk.

És egy kis extra infó, hogy a sün is csak ember. Csak sajna a normálisabbja vagy megszokik, vagy megszökik.


Felhívnám a figyelmet az alábbi mondatra:
" az állampolgárokkal történő intenzív kapcsolattartás. Ez például egy feladat. De mit is jelent ez "magyarul": baszogatni, piszkálni, hibát keresni az emberekben, járműveikben és tevékenységeikben. A hozzám hasonló, magukat még épelméjűnek tartó zsaruk folyamatosan frusztrációt éreznek. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése