2014. július 25., péntek

Fényszóró tartó konzol

Már korábban is volt 2 extra távolsági fényszóró felszerelve, a rendszámtábla alá.


Jó volt, de valahogy mégis kevésnek éreztem.  Szerettem volna több fényt. Kerestem hát egy nagyobb fényszórót. A Wesem kínálatában találtam is 3 méretben nagy kör alakú távolsági fényszórókat.








Már csak az volt a kérdés, hogy hová, és hogyan rögzítem. Mivel ezek a fényszórók 160mm átmérőjűek, így oda ahová az előző kis szögletes lámpák voltak rögzítve nem igen lehetett bezsúfolni.
Végül a kollégám adott egy jó ötletet. Készíteni kell egy kis fém konzolt, amit külön, roncsolás mentesen rögzíteni lehet a lökhárítóhoz. Mértem, tervezgettem, majd végül vettem 1m 3x30-as laposvasat. És megrajzoltam az alábbi tervet. Letölthető innen PDF-ben.


Mivel a lökhárító igen csak amorf alakú, és nem igen van rajta olyan sík felület vagy kontúr amihez képest egyszerűen fel tudnám venni a méreteket, így egy kis trükkhöz folyamodtam. Nagy méretű hosszúkás furatokat alkalmaztam, így egyszerűen be lehet állítani a kívánt méretre a konzolt.

A fenti képen látható felső darabból 2 darabot kell készíteni, majd a megjelölt helyen 90 fokban meghajlítani. Az alsó darabból 1 db kell csak.

A rögzítését pedig a következőképp oldottam meg. Felül a középső 3 lökhárító rögzítő bolhából a két szélsőt kivettem, és távtartókkal (több darab alátét) ezekhez a furatokhoz rögzítettem a két hajlított konzolt. Az elülső hosszúkás furatokba csavaroztam be a lámpákhoz kapott tartót.



Majd a tartókonzol harmadik darabjával kötöttem össze a két derékszögben meghajlított idom alsó szárát. Ezen felül a vízszintes idomot hozzácsavaroztam a rendszámtáblatartó furataihoz. Itt annyi trükkre volt még szükség, hogy a rendszámtábla kereten kellett két új furatot készíteni, mivel nem az eredeti helyen lett felcsavarozva. De magán a lökhárítón nem kellett semmit kifúrni, így a konzol nyom nélkül leszerelhető.




Lehet, hogy egyesek fintorognak, hogy hogy néz ki, de nekem ennyi áldozatot ez még megér a praktikum oltárán. Sötétedés után az országúton ég és föld a különbség.

3 megjegyzés:

  1. Szia! Kresz alapján szabályos ez? Nem fognak kötözködni a yardok? Üdv:Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Ezt a Köhém rendelet szabályozza, és a rendelet alapján ez szabályos.

      "Távolsági fényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

      41. § (1) Távolsági fényszóróval minden gépjárművet fel kell szerelni. A járműre felszerelendő távolsági fényszórók száma:

      a) a gépkocsi esetében 2 vagy 4 db,"

      http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.koh

      Üdv

      I.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés