2014. július 8., kedd

Kesztyűtartó világítás II.

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben arról már beszámoltam, némi LED szalag segítségével kesztyűtartó világítást eszkábáltam a jó öreg Swiftbe. Akkor egyszerűen a műszerfal világítással együtt folyamatosan világított. Így is volt ez egészen tegnapig. A múlt idő szerencsére nem azért van, mert elromlott, hanem csak kapcsolhatóvá tettem, így már nem világít folyamatosan, csak akkor amikor az ajtót kinyitják. Ezt igazából csak azért éreztem szükségesnek, mert így esztétikus, illetve ez így szokás, már ahol van ilyen pilács beépítve.

Ehhez nem kellett más, mint egy reed relé. A helyi biztonságtechnikai boltban vásároltam, 1500 Ft körüli áron. Ennek a relének van egy N.O., és egy N.C. kapcsolója. Vagyis nyugalmi állapotban nyitott, illetve zárt.
Nekem ehhez a feladathoz az N.C. részre van szükségem. (A COM a közös pólus.)



A reed relé működési elve, hogy a két érintkező (melyek általában egy üvegcsőbe vannak zárva, jelen esetben ez még egy plusz műanyag tokot is kapott) mágneses tér hatására zár, vagy nyit. Jelen esetben nekem arra volt szükségem, hogy amikor nincs jelen a mágneses tér, akkor zárjon az áramkör, vagyis ekkor világítson a LED szalag.

A kesztyűtartó ajtót szét lehet szedni, ide rejtettem el egy Neodym mágnest. Sajnos a reléhez mellékelt gyári mágnes nem elég erős ehhez a távolsághoz, így be kellett szereznem egy erősebb, nagyobb mágnest.



 
A mágnest egy egyszerű kétoldalas ragasztószalaggal rögzítettem az ajtó belsejében.

Ezután kiszereltem a kesztyűtartó belsejét, és a jobb oldalon az alsó műanyag rész oldalára ragasztottam fel (szintén ugyanazzal a kétoldalas ragasztószalaggal) a relét a megfelelő pozícióba. Ezzel kell egy kicsit játszani, hogy megtalálja az ember a megfelelő helyet ahol zárt ajtó mellett a mágneses tér hatására a reed relé bont, illetve az ajtó nyitását követően, amikor a mágneses tér megszűnik, akkor újra zárja az áramkört.

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy nincs semmilyen látható, vagy kiálló pöcök, ami letörhet, elgörbülhet, és ezáltal esztétikus is. Korábban sokat gondolkodtam, hogy milyen mikrokapcsolóval lehetne ezt megoldni, de mindig elvetettem, mert túl bonyolult lenne normálisan összehozni. Mivel a LED szalag alig vesz fel áramot, így bőven elegendő neki a reed relé.

Így már csak akkor világít a kesztyűtartó világítás amikor ki van nyitva az ajtaja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése